Daha düne kadar internette yapılan alışverişleri önemsemezken şimdi birçok şeyi internet üzerinden alışveriş yapıyoruz. Hatta günümüz şartlarında internet alışverişlerini garip karşılayan toplumların çocukları bunu normal olarak göreceklerdir. Peki bu internet alışverişlerinde kendimizi koruyor muyuz? Alışveriş yapacağımız sitelere nasıl güveniyoruz? Kart bilgilerimizin ele geçirilmemesi için neler yapmalıyız? Bir internet sayfasının güvenli olup olmadığını nerden anlarım? Bugün bu sorularınıza cevap veriyor olacağım. Başlayalım:
- İnternet alışveriş sitelerinde her şeyden önce yeşil barlı SSL sertifikası ve 3D Güvenli Ödeme olmalıdır. Her SSL sertifikasına sahip internet sitesi güvenlidir diye kural yok; normal SSL sertifikalarını almak oldukça basittir.
- 3D Güvenli Ödemeye sahip sitelerde tarafınıza gelen onay SMS’i banka tarafından gelir. Size gelen SMS’in banka mı yoksa başka yerden mi gelip gelmediğine bakmalısınız. Ayrıca unutulmamalıdır ki iyi bir dolandırıcı banka SMS başlığını da taklit edebilir. Dolayısıyla SMS’in sonunda B ile başlayan sağlayıcı kodundan yola çıkarak daha önce size gelen banka mesajı ile aynı olup olmadığına bakabilirsiniz.
- Alışverişi güvenli bir bilgisayar ve ağda yapmalısınız. Çarşı ve alışveriş merkezlerindeki halka açık Wi-Fi noktalarını kullanmayın. Bu tür yerlerde her zaman bir saldırgan tetikte bekler.
- Alışveriş yapacağınız sitenin alan adını whois sitelerinde sorgulayın. Bu sayede alan adının ne zaman alındığını, süresinin ne zaman biteceğini ve kime ait olduğunu öğrenebilirsiniz. Birçok firma bu bilgileri gizlemektedir. Ayrıca eğer alan adı .tr uzantılı ise bu çok güvenlidir algısına girmeyin. Mutlaka whois kaydına bakmalısınız. Alan adı marka alındı belgesi ile alınmış olabilir. Marka alındı belgesi ile alınan bir alan adı marka tescil etmeden size tam anlamıyla güven vaat edemez.
- İnternet sayfasının iletişim, künye, hakkımızda ve kurumsal gibi sayfalarını inceleyiniz. Bu tür sayfalarda firma hakkında künye, firma unvanı, vergi numarası, vergi dairesi, e-tebligat adresi, telefon, faks, e-posta, adres gibi bilgilerin olup olmadığına bakınız.
- MERSİS’ten firmayı sorgulatın. Bu sayede firmanın tam ünvanını, adresini, merkezini, vergi dairesini, vergi numarasını, mersis numarasını, ticaret sicili müdürlüğünü, firma yetkililerini ve firmanın aktif olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
- Alışveriş yapacağınız internet sayfasını ve firmayı arama motorlarında araştırın. Bu sayede firma hakkındaki yorumlar, şikayetler ve haberler olup olmadığına bakabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken püf nokta arama motorlarında arama tekniğini doğru kullanmanız ve detaylı bir şekilde analiz etmektir. Mesela firma hakkında art arda aynı gün içinde yorum yazılması normal değildir. Aynı şekilde her şikâyet de doğruluk payı taşımayabilir.
- Alışveriş sırasında arka planda kullanılan sanal posun nasıl bir pos olduğunu tespit etmek gerekiyor. Bunun için de kart bilgilerinizi girerken sadece kart numarası numaranızı doğru girerek arka planda kullanılan sanal posun bankaya mı yoksa özel firmaya mı ait olduğunu tespit edebilirsiniz. Banka posu dışındaki sanal posların bazıları güvenli değillerdir.
- İnternet sayfasının Alexa dünya ve Türkiye sıralamasına bakın. Sürekli tercih edilen bir alışveriş sitenin Alexa Türkiye sıralaması 3 – 10.000 arasındadır.
- İnternet sayfasına ait sosyal medya hesaplarını inceleyin. Sosyal medya hesaplarında paylaşım sıklıklarını, beğeni sayılarını, takip sayılarını ve kullanıcı yorumlarını analiz ederek site hakkında fikir edinebilirsiniz.
- Alışverişlerinizde limitli sanal kartlar kullanın. Birçok banka kartına sanal karta süre ve limit verilebiliyor. Sanal kart bilgileriniz ele geçirilse bile en ufak çekimde kartı kapatabilir, yeni kart oluşturabilirsiniz.
- İndirimlere dikkat edin. Ürünün fiyatı 300 ₺ iken 100 ₺ oluyorsa bilin ki maliyeti 50 ₺’dir. Unutmayın indirim her zaman vardır. İndirim krizine girip aç gözlülük yapmayın.
- Alışveriş yaptığınız sitelerde satın aldığınız hizmet ya da ürünün faturasını mutlaka alın. Özellikle bu alışkanlık kapıda ödemelerde faturayı görmeden ödeme yapmayınız.
- Alışveriş sitelerine üye olurken mutlaka gizlilik ve kullanıcı sözleşmesini okumalısınız. Bunun yanı sıra siteye veri kullanım izni vermemelisiniz.
- Alışveriş sonrasında e-posta ve sms olarak tarafınıza gelen sipariş numaralarını kaybetmeyin. Olur da aksi bir durum olursa bu bilgiler delil niteliği taşıyacaktır.
- Kart ile yaptığınız alışverişlerde mutlaka ödeme sonunda internet/mobil bankacılığı tarzı kanallarda ekstresini kontrol etmelisiniz. Ekstredeki tutar ile firma adının birbirini tutup tutmadığını kontrol etmekte fayda var.
Anlatmış olduğum bu püf noktalarının tamamına göre bir alışveriş sitesini değerlendirmek zorunda değilsiniz. Bazı püf noktalar için teknik bilgiye ihtiyacınız olabilir. Ama en azından bazı püf noktalarını çok rahat bir şekilde uygulayabilirsiniz. Unutmayın, ancak güvenli bir alışveriş keyif verir.
Başka bir blog yazısında görüşmek üzere.