Çoğumuz işimize yarasın ya da yaramasın sertifika almaya can atarız. Eğitimin içeriğinden çok eğitim sonunda verilecek belgeye odaklanırız. Sırf bundan dolayı eğitimlerde sessiz, telefonuyla uğraşan bir nesil görmek olası. Tabi, eğitimi bu noktaya getiren şey, kurum ve kuruluşların iş alımlarında sertifikayı önemsemeleridir. Bu durum biraz daha devam ederse ortalıklarda içi boş belge yığınları görmek çok uzak değil.
Bölgemizde bilişim alanında eğitim almak isteyenlerin çoğunun eğitim müracaatına denk geliyorumdur. Tek sordukları soru ise eğitimin sonunda sertifika verilip verilmeyeceğidir. Şuana kadar eğitimin sonunda ben ne öğrenebilirim? Ben öğrenebilir miyim? Bunu öğrenirsem ne işime yarayacak? diyen birine denk gelmedim. İşin tuhaf kısmı da şu: Akredite olmadan verdiğiniz belgenin de bir hükmü olmuyor. Verdiğiniz belge illa MEB onaylı olacaktır. Hatta çoğu kurum, üniversitelerden alınan sertifikaları kabul etmemektedir. Öte yandan baktığınızda öğretmen olmak için üniversite mezun olmanız gerekiyor.
Kurumlardaki kimi personeller görevde yükselmek için sertifika ya da diploma almaya ihtiyaç duymaktalar. Haliyle çoğu açıktan üniversite okuyor ya da MEB onaylı kurslardan sertifika alarak görevde yükselmeye çalışıyorlar. İnsani olarak baktığımızda personellerin bu şekilde kendilerini geliştirmeleri gurur vericidir. Lakin özellikle de bilgisayar için konuşacak olursak gerçekçi olmamızda fayda var. Çoğu personel daha doğru düzgün bilgisayar kullanmayı bilmiyor ve yazıldığı kursa da devam etmeden sertifika alabiliyor. Bu durum bazıları için normal olsa da detaylı incelendiğinde haklılık payının yüksek olduğu anlaşılacaktır. Düşününki kurumlarda çalışanlar klavyede harf arıyorlar, bilgisayar kullanmada pratik değiller ve çözüm odaklı değiller. Peki, bu şekilde vatandaşa hizmet vermek mümkün olur mu? Hadi mümkün diyelim; kaplumbağa olduğumuz sürece birilerine git yarın gel demelerimiz devam etmez mi? Hatırlayanlar bilir, bir zaman sistem yok vardı.
Velhasıl kurumlarda hizmet kalitesini/hızını arttırmak için personellerin ileri düzeyde bilgisayar bilmeleri elzemdir. Kimi personel görevde yükselmek için sertifika ya da diploma almıştır, ama içi boştur. Bu boşlukları kul hakkını gözeterek dolduralım. Birbirimizi tamamlayalım. Bilgiyi ölçebilecek şey sertifika değildir, tecrübedir.